Saradnja Novog Sada, Temerina, Beočina i Sremskih Karlovaca

Novi Sad, Temerin, Beočin i Sremski Karlovci uključili su se danas u rad petogodišnjeg Projekta održivog ekonomskog razvoja, vrednog 22 miliona evra, koji sprovodi Američka agencija za ekonomski razvoj Ju-Es-Ejd (USAID). Potpisivanju tog sporazuma, održanom u Sremskim Karlovcima, prisustvovala je Meri Vorlik ambasador SAD u Breogradu. Gradonačelnik Novog Sada kao i predsednici opština Sremski Karlovci, Beočin i Temerin, Milenko Filipović, Bogdan Cvejić i Andraš Gustonj, potpisivanjem sporazuma formirali su međuopštinsko partnerstvo koje će se, između ostalog, baviti izradom zajedničkih turističkih ponuda, promocijom industrijskih zona, izgradnjom infrastrukture i razvojem malih i srednjih preduzeća. Opštine koje udružuju svoje resurse i znanje, uvek brže rastu i jače nastupaju u oštroj tržišnoj utakmici. Partnerstvo okupljeno oko Novog Sada drugo je takvo partnerstvo u Srbiji koje je formirano u okviru USAID-ovog Projekta održivog lokalnog razvoja, a biće ih formirano još deset u narednih godinu i po, u šta će biti investirano 22 miliona dolara.

Saradnja Novog Sada, Temerina, Beočina i Sremskih KarlovacaNovi Sad, Temerin, Beočin i Sremski Karlovci uključili su se danas u rad petogodišnjeg Projekta održivog ekonomskog razvoja, vrednog 22 miliona evra, koji sprovodi Američka agencija za ekonomski razvoj Ju-Es-Ejd (USAID).

Potpisivanju tog sporazuma, održanom u Sremskim Karlovcima, prisustvovala je Meri Vorlik ambasador SAD u Breogradu.

Gradonačelnik Novog Sada kao i predsednici opština Sremski Karlovci, Beočin i Temerin, Milenko Filipović, Bogdan Cvejić i Andraš Gustonj, potpisivanjem sporazuma formirali su međuopštinsko partnerstvo koje će se, između ostalog, baviti izradom zajedničkih turističkih ponuda, promocijom industrijskih zona, izgradnjom infrastrukture i razvojem malih i srednjih preduzeća.

Pozdravljajući potpisivanje sporazuma, Meri Vorlik je istakla da opštine koje udružuju svoje resurse i znanje, uvek brže rastu i jače nastupaju u oštroj tržišnoj utakmici.

Partnerstvo okupljeno oko Novog Sada drugo je takvo partnerstvo u Srbiji koje je formirano u okviru USAID-ovog Projekta održivog lokalnog razvoja, a biće ih formirano još deset u narednih godinu i po, u šta će biti investirano 22 miliona dolara.

Na svečanosti u Karlovačkoj gimnaziji, potpise na memorandum stavili su i direktor Projekta održivog lokalnog razvoja u Srbiji Piter Epštajn, predsednik Privrednog saveta Novog Sada Milorad Sredanović, a u ime nevladinog sektora predsednik omladine JAZAS-a Vukašin Grozdanović.

Ističući da u globalnoj ekonomiji opštine u Srbiji "ne mogu sebi više da dozvole da budu jedne drugima konkurencija u privlačenju investicija, već treba da budu partneri na većem, visoko integrisanom i sofisticiranom tržištu", ambasadorka Vorlik je kazala da će opštine, udružujući svoje resurse, biti uspešnije u privlačenju investicija i otvaranju novih radnih mesta.

Direktorka Misije USAID Suzan Fric je istakla da će ta organizacija nastaviti da podržava jačanje ovakvih međuopštiniskih i regionalnih partnerstava u Srbiji, jer se udruživanjem potencijala i saradnjom efikasnije rešavaju mnogobrojni problemi lokalnih zajednica.

U razgovoru o konkretnom sprovođenju ovog projekta pospešivanja ekonomskog razvoja ovog kraja istaknuto je da će pažnja biti usmerena na unapređivanje turizma, poslovnih i industrijskih zona, snabdevanje vodom i rešavanje problema otpadnih voda i razvoj optičke komunikacione mreže.

Saradnja će biti ostvarena i u poboljšanju energetske efikasnosti kroz obnovljive izvore energije, stvaranju povoljnijih uslova za razvoj malih i srednjih preduzeća, kao i u pojedinim sektorima poljoprivredne proizvodnje.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik